top of page

Yvonne de Vries

Na de middelbare school in Laren volgde Yvonne de lerarenopleiding d’Witte Leli in Amsterdam.  Vervolgens ging zij studeren aan de Rietveld Academie.

Al jaren geeft zij les in tekenen op het Vituscollege in Bussum. Daarnaast maakt ze vrij werk. Regelmatig exposeert ze solo of samen met andere kunstenaars.

 

In haar vrije werk is de natuur een grote onuitputtelijke inspiratiebron.

Het handschrift van Yvonne kenmerkt zich door een terugkerende losse en speelse schildertoets. De zoektocht naar wat ze wil vertellen met haar werk beweegt zich tussen stilering en abstractie.

 

De kunstenares maakt schilderijen die zijn geïnspireerd op een plant in haar tuin, de Aristolchius Magnificus met hartvormige bladeren. Daarbij werkt ze gelaagd en experimenteert ze met afdrukken van toevallig gevonden materiaal.

 

In een aantal werken staat het thema van de Chinese legende centraal, waarin een karper in de rivier steeds tegen een kleine hindernis moet opspringen om zijn geboortegrond te bereiken. Het is een parallel met ons eigen leven waarin we gaandeweg steeds moeilijkheden moeten overwinnen. Uiteindelijk bereikt de karper de bron van de rivier, waar hij transformeert in een draak: een mythisch en sterker wezen dan hij voorheen was. Zo worden wij als mensen ook sterker naarmate we groeien in ons leven. Het is spelen met diepte, zoals in het water, maar ook het vlakke want het offergeld is op het doek geplakt. Het Chinese offergeld is voor haar een ode aan het hiernamaals.

Daar zien wij elkaar weer.

IMG-20240128-WA0001.jpg
bottom of page