top of page

Ellen Rijsdorp

Ellen is keramiste en werkt in Delft. Een jarenlange ervaring heeft haar gebracht waar ze nu is. Ze heeft al vele prijzen en eervolle vermeldingen in de wacht gesleept.

 

Na een carrière van 25 jaar in de keramiek werd ze in 2016 uitgenodigd om te komen werken als artist–in-residence in San Bao, China. Op die inspirerende plek, nabij porselein hoofdstad Jingdezhen, heeft ze onderzoek gedaan voor nieuw werk.

 

Ellen maakt objecten van steengoed. Verwondering met name in de natuur is wat haar aanzet tot kijken, voelen en beleven. Vormen waar wind, water, vuur of andere aardse elementen mee hebben gespeeld. Een stuk boomschors, de ribbels in het zandstrand, sneeuwkristallen, kruiend ijs: de ritmes die daarin voorkomen zijn de inspiratiebron voor de oppervlakte structuren van mijn keramische objecten.

 

De objecten bestaan uit dubbelwandige bolvormen en worden altijd ondersteboven gedraaid. De huid van de klei wordt beschilderd met engobes (gekleurde vloeibare klei). Al draaiend op de elektrische schijf wordt er een structuur geslagen door een metalen plaatje tegen de klei aan te duwen. Hij danst als het ware over de klei en laat hierdoor een regelmatig ritme achter. Deze structuur wordt licht ingewassen met een mat kleurend glazuur en op 1220 graden gestookt. De schijnbare chaos wordt door een subtiele rand omkaderd en zo bedwongen. De binnenvorm wordt soms afgewerkt met glanzend goud. Als de vorm uitgetrokken wordt tot in een punt dan wordt ook deze behandeld met een goud luster.

 

Haar dubbelwandige vormen zijn ingetogen.  Ze ogen zacht als fluweel, vragen erom aangeraakt te worden.

Ellen Rijsdorp aan het werk.jpg
bottom of page