top of page
Butterfly - 70x70 cm.jpg

Ems Willems

Ems maakt met fotografie en mixed media ‘Frozen Flowers’.

 

Bloemen zijn maar kort mooi. De foto’s van bevroren bloemen in smeltend ijs laten zien dat er schoonheid schuilt in het verwelken en het verval.

Door een speciale techniek van invriezen ontstaat er een eerste gelaagdheid. Bloemen die goed zichtbaar zijn maar ook bloemen die maar vaag en onscherp te zien zijn.

 

De weg die de ideeën van Ems volgen om via bevriezing tot uitvoering te komen, is geen gemakkelijke. Het water beweegt en dus de bloemen ook. Door de beweging en de effecten van het invriezen ontstaan er verrassingen die je pas waarneemt bij het fotograferen. Verrassingen zoals kristallen, vertekeningen en luchtbellen. Hiermee wordt zij als kunstenaar geconfronteerd. Het vraagt goed kijken, waarnemen, ermee omgaan en op inspelen. Soms worden foto’s weer gecombineerd tot een nieuw geheel.

 

Door aan een print van Frozen Flowers, op canvas of ander materiaal, dunne lagen pigment, pastel, acryl of gedroogde bloemen toe te voegen, krijgt het werk meer gelaagdheid en een dimensie met extra emoties.

De verstilling, passie en transformatie worden zichtbaarder en het werk wordt persoonlijker.

 

De werken van Ems zijn autobiografisch maar de beschouwer wordt uitgenodigd er zijn eigen gevoelens, emoties en (onvervulde) dromen in te zien.

 

Een aantal van haar foto's zijn gemaakt tijdens haar Artist in Residencies in Spanje.

Ems Willems Amapola 60x80 cm.jpg
bottom of page